Bliv familiens indkøbschef – spar en månedsløn om året

Brug tilbudsaviserne og tilrettelæg indkøbsturen efter indkøbslisten

De fleste familier er ikke bevidste om deres indkøbsvaner. Det betyder ofte at en travl hverdag fører til dårlige indkøbsvaner, der godt nok sparer tid på den korte bane, men på den lange bane koster kassen.

Gode indkøbsvaner går derfor ud på at ændre dårlige vaner. Det kan godt være en vanskelig opgave. Hvis du vil skære mellem 10 og 20 procent af dit månedlige husholdningsbudget, eller det der svarer til en månedsløn pr. år, så har du gode muligheder for det. Men det kræver en indsats og masser af motivation.

Så før du går i gang med din nye rolle som familiens indkøbschef, er det vigtigt at finde ud af hvad der motiverer dig, og hvad besparelsen skal bruges til. Det kan sagtens være en familieopgave, så hele familien får glæde af de nye vaner. Få diskuteret igennem hvad der motivere familien og bliv enig om, hvad de sparede penge skal bruges til, inden I går i gang. Motivationen og målet er vigtigt, hvis familien skal lykkes med nye vaner. Der er ingen der sparer bare for at spare. Der er altid et formål.

Den nemmeste måde at komme i gang med de nye indkøbsvaner er at bruge den første måned til omhyggeligt at få overblik over alle indkøb for at finde mønstret i familiens indkøbsvaner. Start med at gemme kvitteringerne for en måneds indkøb af dagligvarer. Gå kvitteringerne grundigt igennem og sæt indkøbene i system så du kan se:

  • hvad du har købt,
  • mængden af varen,
  • prisen og
  • hvor varen er købt

Hvis du kan lave et regneark, er det en rigtig god ide at bruge det til at skabe et overblik over månedens indkøb. Men ellers er et ark A4 papir og en blyant lige så godt. Det vigtigste er overblikket. Brug oversigten og overblikket til at lave en plan for familiens indkøb. Lav fx en indkøbsliste der passer til familiens behov for dagligvarer og hold dig til den, når du skal ud og handle. Så undgår du nemmere impulskøb.

Alle store dagligvarebutikker udsender hver uge fyldige tilbudsaviser. Her kan du følge med i alle deres tilbud. Hører du til dem, der har fravalgt strømmen af ugentlige reklamer, har du alligevel en fin mulighed for at følge med i dagligvarebutikkernes tilbudsaviser på

Her kan du hver uge finde og læse opdaterede elektroniske udgaver af tilbudsaviserne fra alle landets førende dagligvarebutikker.

Tag udgangspunkt i de dagligvarebutikker der ligger i nærheden af, hvor du bor. Læs butikkernes tilbudsaviser og tilrettelæg din indkøbstur ud fra din indkøbsliste. Find den eller de butikker der har de varer, du skal bruge til de laveste priser. Del indkøbene op. Find ud af hvor det bedst kan betale sig at købe tilbudsvarer og øvrige varer. Se om du fx kan købe alle de langtidsholdbare varer på en gang. Hvis du har mulighed for at købe stort ind med rabat, og din familie ikke selv kan bruge det hele, så er det et godt tip, hvis du kan dele indkøbet med din familie eller nabo. Så flere kan få glæde af den lave pris ved indkøbet.

Hvis du holder ud, vil du efterhånden få et godt billede af, hvad familien bruger af dagligvarer og din indkøbsliste, vil blive et værktøj der letter familiens økonomi. Et værktøj der kan gøre hverdagen lidt sjovere og spare mange penge.

Her er nogle eksempler på dagligvare butikker som måske ligger i din by:
Irma, Fakta, SuperBrugsen, Dagli Brugsen, Kvickly, Føtex, Netto, Salling, Bilka, Aldi, EuroSpar, Kwik, Spar, Lidl, Rema1000, SuperBedst m.fl.