Budget tips til den moderne familie

Brug budgettet som vision

Hvis du er ansvarlig for familiens privatøkonomi og skal lave familiens budget, har du chancen for at stå med et strålende budget som ingen i familien forstår. Det er helt almindeligt og  sker for mange familier og par. Det er fordi et budget skal samle familiens fælles holdninger og visioner. Det er et fælles projekt, så du har brug hjælp fra hele familien. Hvis du skal lykkes med at lave et godt budget skal du bede din familie eller partner om om hjælp, når budget skal laves. Det er et fælles ansvar for familiens privatøkonomi.

Betragt budgettet som den økonomiske side af families vision. Tal med din partner kæreste, ægtefælle og børn om, hvad de budgetmæssige begrænsninger i står over for du står over for, eller de finansielle mål, du eller I har planer om. Være helt ærlig omkring de regninger og lån der skal betales, eller de planer I har om at spare op så i altid har en vis mængde penge til at klare uforudsete udgifter. En slags reservebeholdning for den sags skyld.

Det er vigtigt at alle i familien får en bedre forståelse for familiens finansielle situation. Dette vil give alle i familien bedre mulighed for at ændre deres perspektiv på de indkøb de foretager. Det vil også hjælpe med at sikre, at uanset hvad pengene går til, så vil det ikke overraske nogen og ødelægge familiens gode humør.

En anden god teknik er at oprette en liste over de basale udgifter hvert medlem i familien har behov for. Sammen vil listerne give et godt billede af familiens privatøkonomi og vise hvilke elementer der kan diskuteres og gøre op med, hvis der skal spares nogle ekstra penge i familiens din månedlige indkomst. Ved at gøre privatøkonomien til noget fælles for familien og få alle til at deltage, vil familien samlet set blive bedre til at se hvilke ofre hver især skal bære. Det at gøre families privatøkonomi bedre og giver et bedre grundlag for familiens livskvalitet.

Er der børn i familien, og de har for vane at bede om penge i utide til mindre og ofte unødvendige køb, er det en god ide at lære dem at styre deres egen økonomi.  Lær dem at lave deres eget budget med dudgangspunkt i deres lommepenge, så vil de hurtigt opdage værdien af pengene.

Sæt et loft over størrelsen af dit forbrug hver uge. Den bedste måde at gøre dette på er ved at afsætte et fast kontant beløb, som du vil bruge på ugebasis. Ved at lægge denne begrænsning på dit forbrug, tvinger du dig selv til at prioritere udgifterne, så du altid fokusere på de mest væsentlige fornødenheder i forhold til fx luksusting.

Gør det nemt for din familie til at spare mere

Hvor ofte spiser du ude? Tidligere var det sjældent at familier spiste ude. Det er det ikke mere og det belaster økonomien og  familiens rådighedsbeløb. De fleste familie har begrænsede midler og hyppige besøg på spisesteder kan nemt vælte et eller godt budget, hvis det ikke er med i den privatøkonomiske plan.

Så det at spise hjemme vil reducere dine udgifter til mad og dagligvare. Og så giver det familien mulighed for at være med til at gøre hverdage og madlavning festlig. Det kan være meget givende at hele familien er med til at skabe et dagligt festmåltid.

Har du tillagt dig rutinemæssig luksus forbrug. Så kan du måske uden at du ved det,  måske spare lidt her eller måske meget hvis det er dyre vaner. Fx besøg på cafeer, avis og magasin køb og rygning? Gør det til en fælles opgave for familien at reducere luksus køb. Læg det beløb, du/I ellers ville bruge på “impulskøb” i familiens kollektive opsparing. Du vil blive overrasket over hvor meget det bidrager til familiens privatøkonomi når I skal planlægge den næste ferie tur.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.