Guide til bedre budgettering og privatøkonomi

Fire tips til et bedre familiebudget

 Et budget er dybest set en plan for hvordan du vil bruge dine penge – en pengeplan, der skitserer dine finansielle mål. Med et gennemtænkt familiebudget, kan du oprette og regulere opsparinger, sætte og nå økonomiske mål, og i god tid beslutte, hvordan du vil have din finanser til at arbejde godt for dig. Et godt budget forhindre at du dumper i luksusfælden.

Hovedidéen i budgettering er at reservere en vis mængde penge til forventede såvel som uventede omkostninger. Betragt budgettet som en privatøkonomisk plan for din fremtid.

Kort sagt er budgettering en vurdering af månedlige udgifter baseret på tidligere udgifter og forbrug,  tilsat dine ideer for fremtiden. De indledende skridt i budgettering er at finde ud af hvordan din indtægter passer med dit forbrugsmønster. Begund med at definer dine faste udgifter som fx. afdrag på bilen, husleje, forsikring osv. Vær omhyggelig med at følge op på dine udgifter. Vær grundig, måned for måned, så du hurtigt kan opdage og forstå, hvad du bruger dine penge til. Det er gennem korrekt bestemmelse af dit “udgifts mønster”, du kan finde gode løsninger til en effektiv budgetlægning og en god privatøkonomi

For eksempel, hvis du har en fast månedlig rådighedsbeløb efter skat  på fx. 15.000 skal du starte med trække alle dine identificeret månedlige regninger fra denne indkomst.

Andre regninger skal du vurdere og prioritere og derefter trække dem  fra beløbet for din indkomst. Den balance (rest), der er tilbage efter alle faste omkostninger er betalt er dem du kan bruge til den øvrige husholdning. Når du arbejder med dine penge på den måde vil du få overblik , og undgå at du bruger penge til unødvendige penge til  tøj, underholdning og dagligvarer mv. Finansiel planlægning som vist her giver dig mulighed for prioritere eller fordele dine penge til det der er nødvendig og som giver dig bedre livskvalitet, i stedet for bare at bruge løs af pengene.

For at langsigtet budgettering kan lykkes, er det vigtigt at du husker på at planlægning er en blanding af fasthed og  fleksibilit. Der vil altid komme uforudsete udgifter, så betaling skalvære en fleksibel faktor men alligevel fast inden for den økonomiske ramme som din indkomst giver dig mulighed for..

Budgettering fungerer bedst, når småting kan samles i større rammer. Idéen er her at formulere mål og planer, der kan omsættes til økonomiske rammer, det der kaldes et budget. En økonomisk plan for det man gerne vil opnå.

Her er 4 tips om, hvordan familiebudgettet kan indrettes:

  1. Sørg for at have det godt med at forvalte dine penge. Din holdning og positive følelser er af afgørende betydning for vellykket økonomisk planlægning. Nå frem til en aftale med dig selv eller din familie så du får et brugbart kompromis for dine dispositioner. Lær at indse konsekveserne af dine dispositioner, når du står over for at skulle reducere dine udgifterne. Husk at alle ofre koster, men det biver bedre igen.
  2. Planlæg din livssituation. Lav en liste med din indtjening til den ene side og dine faste udgifter på den anden side. Skab dig et overblik over dit økonomiske råderum.
  3. Kend forskellen mellem luksusforbrug og fornødenheder. Lav en liste med, hvad du mener er luksusforbrug. Det er her det farlige og udfordrende er i privatøkonomien hvis du pludselig får brug for at reducere dit forbrug. Tag nu listen og se hvor meget du kan fjerne uden at det gør ondt. Find din økonomiske smertegrænse.  Det er her din skjulte økonomiske reserve ligger.
  4. Praktiser nøjsomhed, men med værdighed. Der er forskel på et godt liv og et liv i luksus. Du kan have det sjovt med lidt, uden at spendere alt. Find glæderne i hverdagen. Fremfor at gå ud og bruge penge, så tag en tur med børnene til stranden eller en leg med dem i parken eller skoven.

Budgettering er et effektivt og grundlæggende redskab i et godt liv. Det er enkelt og let tilgængelige for alle. Overvej det, og drage fordel af det når dit eller  familiens budget skal laves. Det kræver øvelse at lave et godt familiebudget. Så bare gå i gang med at planlægge privatøkonomien.